Caleta Horno-Puerto Williams, 12 vuorokautta

Vietimme Caleta Hornossa 11 päivää, mutta vihdoin tuulet kääntyivät myötäisimmiksi ja myrskyt loppuisivat. Lähdimme liikkeelle puolenpäivän aikaan reippaassa sivutuulessa. Päätin ensin mennä Deseadoon hankkimaan elintarvikkeita. Matka vei kaksi päivää.

Kaupunkiin voi mennä vain kaksi kertaa päivässä vuorovesivirtojen takia. Virta on pahimmillaan 7 solmua. Kiinnitimme veneen telakkaproomun kylkeen. Deseadon kaupunki on pieni kalastajakylä, jossa taksikin tulee tilata VHF-puhelimella. Olimme kaupungissa 3 päivää. Lähtiessämme pääsin vain 50 metriä eteenpäin kunnes kone sammui. Oli täysin tyyntä ja vuorovesivirta vei meitä 7 solmun nopeudella ulos merelle. Merellä pääsin paikkaan jossa oli ainoastaan 10 metriä vettä, ankkuri pohjaan ja moottoria korjaamaan. Polttoainesuodattimet tukossa, suodattimien vaihto, kone käyntiin ja menoksi. Jatkoimme matkaa kohti etelää tarkoituksena kiertää Tulimaa. Cap Hornille emme voineet mennä suoraan, koska siihen oli haettava lupa Chilen Puerto Williamsista. Purjehdusohje matkalle oli kiertää rantoja pitkin, mutta päätin lähteä suoraan yli 100 meripeninkulmaa rannasta.

Neljäntenä päivänä alkoi ilmapuntari laskea alimmillaan 980hPa, se tiesi myrskyä. Nopeasti myrsky sitten nousikin, onneksi takaata, joka tarkoitti reivattua keulapurjetta ja käsiohjausta. Tuulta oli 24m/sek. Mairen salmessa Tulimaan eteläpäässä on välillä vastavirtaa 8 solmua, joka voi nostaa kymmenmetrisen aallokon – onneksi ehdimme myrskytuulen avulla juuri ennen vastavirtaa salmesta läpi. Keskellä yötä tuuli tyyntyi, olimme siis matalapaineen keskustassa ja kohta olisi odotettavissa vastamyrskyä. Päätin ajaa veneen ankkuriin Pt Español lahdelle. Saavuimme ankkuripaikalle keskiyöllä pimeässä. Karttaplotterin avulla ajoin parin sadan metrin päähän rannasta. Ihmettelin, kun plotterin kartan mukaan paikalla on 5 metriä vettä, mutta kaikuluotaimen mukaan 11 metriä. Aamulla huomasin, että rantaan olikin yli kilometri. Ihmettelin mistä johtuu, enkä silloin vielä ymmärtänyt asiaa. Kerron myöhemmin syyn ja mihin se meidät johti. Olimme kolme vuorokautta ankkurissa asumattomalla karulla lahdella myrskyn raivotessa ulkona. Neljäntenä päivänä tuuli tyyntyi ja moottoroimme päivän Puerto Williamsiin.

391
Deseadossa on pienellä veneellä vaikea tulla laituriin suuren vuorovesivaihtelun takia. Virta joessa on vuoroin ylös ja alas jopa seitsemän solmua.
392
Kiinnityimme proomun kylkeen, jottei tarvitsisi välittää vuorovedestä.
393
Deseadossa taksitkin tilataan vhf radiolla.
394
Matkalla oli välillä tyynyä ja myrskyä. Auringonnousut olivat upeita.
395
Kaikenlaista kulkijaa tuli merellä vastaan.
396
Ilmapuntari laskee, se tietää myrskyä.
397
Pääsimme Pt Españolan lahdelle myrskyä suojaan. Plotteri väitti meidän olevan sadan metrin päässä rannasta, vaikka matkaa on selvästi yli kilometri.
398
0. Caleta Horno 1. Deseado 2. Mairen salmi 3. Pt Español 4. Pt Williams

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s