Muilla planeetoilla on elämää

Olen nyt häipymässä Brasiliasta, niin on aika muistella Brasiliaa.

Brasilia on meille suomalaisille täysin muu maailma, käsittämätön utopia. Monesti vertasin Brasiliaa Venäjään. Brasilia on asukasluvultaan vähän Venäjää isompi, pinta-alaltaan pienempi. Siellä ei osata vieraita kieliä, bruttokansantuote on Venäjän tasolla (tai vähän korkeampi). Brasilialaisetkin kertovat olevansa luonnonrikkauksien osalta maailman rikkain ja öljynporauslauttoja merellä olikin sadoittain. Erojakin on: brasilialaiset eivät kuvittele olevansa suurvalta eivätkä näe muuta maailmaa turvallisuusuhkana, vaan elävät sovussa naapureiden kanssa. En voisi kuvitella brasilialaisten lähtevän pommituslennoille Syyriaan tai muihinkaan maihin.

Byrokratia on maassa meille suomalaisille valtava hankaluus. Esimerkkejä löytyy jatkuvasti, mutta kerron esimerkin räikeimmästä. Halusin ostaa veneeseen lämminilmapuhaltimen, samanlaisen kuin millä Suomessa lämmitetään esimerkiksi autoja, kesämökilläkin minulla on sellainen. Kauppa oli hyvin varustettu, siellä oli betonimyllyjä, moottorisahoja, aggregaatteja ja kaikkea mielenkiintoista. Halusin kierrellä siellä rauhassa, mutta se ei onnistunut. Kauppaan tullessani ovella virkailija kysyi mitä haluan. Lämminilmapuhallin, selvä! Hän vei minut lämminilmapuhallinosastolle. Odottelimme siellä hetken, kunnes myyjä esitteli laitetta: siis jo toinen henkilö. Sanoin ostavani laitteen, silloin lähdettiin tiskille täyttämään papereita. Tietoja kyseltiin, passin numeroa, nimeä, osoitetta jne… Välillä puhelu pomolle ja homma eteni. Lämmityslaitteen vei samaan aikaan henkilö nro kolme. Sitten jonottamaan kassalle, jossa maksun 30 euroa otti vastaan henkilö nro neljä. Maksun jälkeen lähdin kuitin kanssa varastoon jonottamaan. Siellä virkailija (hlö nro viisi) haki laitteen ja toi sen tiskille. Tämän jälkeen hlö nro kuusi otti laitteen ja menimme yhdessä koekäyttämään sitä. Kaikki toimi, piti vielä odottaa, että se pakattaisiin, jonka jälkeen sain laitteen itselleni. Osto vei aikaa melkein tunnin.

Sitten on paljon kivoja asioita. Kiloravintolat, joissa ruoka haetaan seisovasta pöydästä. Jos et syö paljoa, etkä halua maksaa täyttä hintaa, ruoka punnitaan ja maksat vain ottamasi. Ravintoloissa on usein annoksia jotka ovat tarkoitettu useammalle henkilöille. Olut tuodaan pöytään kuuden desin pullossa, pakattuna muovikuoreen, jossa säilyy kylmänä. Koko pöytä ottaa yhden pullon, kun olut on loppu ja halutaan uusi pullo, otetaan pullo kuoresta jolloin tarjoilija näkee tuoda uuden pullon. Tyhjä pullo laitetaan pöydän alle ja laskua tilattaessa tulee tarjoilija laskemaan pöydän alla olevat pullot.

Ihmiset Brasiliassa ovat todella ystävällisiä, auttavaisia, hyväkäytöksisiä, mutta yksi erikoinen piirre niissä on. Heillä on tapana sanoa asioita vain miellyttääkseen toista. Saatetaan sopia jokin asia, vain siksi, että toinen sitä haluaa, sitten seuraavana päivänä ei kuitenkaan tehdä sovitulla tavalla.

Paljon muitakin juttuja voisin kertoa, mutta silloin ei kukaan jaksaisi kaikkea lukea.

Brasilialaistoimistossa byrokratian hampaissa.
Brasilialaistoimistossa byrokratian hampaissa.
Recifen yhdessä faveloista nauttimassa tuttavaperheen vieraanvaraisuudesta.
Recifen yhdessä faveloista nauttimassa tuttavaperheen vieraanvaraisuudesta.
Brasiliassa kaikki kalastajakylät ovat erilaisia. Tässä yksi niistä.
Brasiliassa kaikki kalastajakylät ovat erilaisia. Tässä yksi niistä.

Brasilialaisissa kaupungeissa maalataan talot usein kirkkailla väreillä.
Brasilialaisissa kaupungeissa maalataan talot usein kirkkailla väreillä.

Oluet juodaan yhteisestä pullosta joka on muovikuoressa.
Oluet juodaan yhteisestä pullosta joka on muovikuoressa.
Kalaa syödään paljon
Kalaa syödään paljon

Tykkiasemia Riossa
Tykkiasemia Riossa
Brasilialainen luonto on rehevää ja kaunista.
Brasilialainen luonto on rehevää ja kaunista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s