Riossa osa 5. Olympiapurjehdusten vedenlaatu

Minulle tulee päivittäin kyselyjä veden laadusta Rion lahdella. Suomen lehdistö on kertonut veden olevan täysin saastunutta ja sairastumisriskin purjehtijoilla olevan suuri. Valokuvia lahdella olevista jäteröykkiöistä näytetään myös. Kerron nyt mitä olen täällä nähnyt ja kuullut. Minkäänlaisia virallisia mittaustuloksia minulla ei ole.

Rion ihmiset eivät tiedä mitään huonosta veden laadusta. Uivat, sukeltavat, kalastavat, viettävät aikaansa lasten kanssa rannoilla, niinkuin muuallakin. Lehdissä kuvattuja jäteröykkiöitä en ole nähnyt missään. Tässä lahdella silloin tällöin roskia kelluu veneen ympärillä, mutta mitään lauttoja tai vastaavaa ei ole, eikä myöskään hajuja. Kuulemma Botafogon lahti on se pahin paikka ja on suomalaistietojen mukaan uimakiellossa. Paikkakuntalaiset tulevat lahdelle viikonloppuisin veneillä, soittavat musiikkia kovaa ja uivat veneiden ympärillä. Minä pidän kumivenettä rannalla käydessäni Botafogon lahden pohjukassa kalasatamassa, jonka kuuluisi olla se pahin alue, näkyvyyttä pohjaan on pari metriä. Botafogossa näkee paljon pesuvadin kokoisia kilpikonnia ja kaloja.

Rion vesi ei ole joki vaan lahti, jonka halkaisija on 10-20 km. Lahden suuaukko on noin 1km. Syvyyttä lahdessa on kuudesta metristä kolmeenkymmeneen metriin. Vuorovesi vaihtelu on metrin ja kahden metrin välillä, kaksi kertaa vuorokaudessa, joten veden vaihtumistakin on.

 

Uimareita Botafogon lahdella.
Uimareita Botafogon lahdella.

 

P.S. Olen ehkä suomalaislehtien takia varovainen, enkä ole lahdella uinut.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s